Senaste nytt från Volkswagen Sverige.

Historisk årsdag för Volkswagens fabrik i Wolfsburg

Genom att fabriken kunde räddas lades grunden för Tysklands framväxande bilsamhälle.

För 70 år sedan, den 8 oktober 1949, överlämnade Storbritannien förvaltarskapet för Volkswagen till Förbundsrepubliken Tyskland och delstaten Niedersachsen fick ansvaret för Volkswagenwerk GmbH.

Den brittiska militärregeringen räddade Wolfsburg-anläggningen från rivning efter andra världskrigets slut 1945. REME (The British Royal Electrical and Mechanical Engineers) hade ansvar för Wolfsburg-fabriken från juni 1945. Major Ivan Hirst kom till fabriken i augusti 1945 och förvandlade en förstörd fabrik för krigsmateriel till en produktionsanläggning för Volkswagen Beetle (Typ 1).

Genom att fabriken kunde räddas lades grunden för Tysklands framväxande bilsamhälle och fabriken blev en symbol för den västtyska rekonstruktionen och det tyska ekonomiska miraklet.

Representanter från brittiska militären, stationerade i Tyskland, besökte i samband med årsdagen ett arbetarmöte i Wolfsburg, tillsammans med Niedersachsens president Stephan Weil, där man uppmärksammande överlämningen av Volkswagen till Tyskland för 70 år sedan.

Mer information och fler bilder finns på:
https://www.volkswagen-newsroom.com/en/stories/volkswagen-and-its-british-roots-5423

Genom att fabriken kunde räddas lades grunden för Tysklands framväxande bilsamhälle.

Ladda ned bild

Överste Charles Radclyffe undertecknade protokollet som överför förvaltningen av Volkswagenwerk till den federala tyska regeringen.

Ladda ned bild

Det tusende exemplaret av "Bubblan" producerades i mars 1946.

Ladda ned bild

I oktober 1947 markerade de första fem Volkswagen-bilarna som exporterades till Nederländerna början på en kommersiell export.

Ladda ned bild

Det blev stor uppståndelse i Örkelljunga den 14 juli 1948, när de fyra första svenska Bubblorna stannade till på väg till Södertälje.

Ladda ned bild


Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare

För att få en bättre upplevelse kan du använda Chrome eller Firefox..