Senaste nytt från Volkswagen Sverige.

Mer utrymme, mer Golf – världspremiär för nya Volkswagen Golf Sportscombi och Golf Alltrack

Nya Golf Sportscombi har vuxit med 66 mm på längden.

Den kompakta kombin Golf Sportscombi är nu ännu rymligare, mer innovativ och mer digital än någonsin tidigare. Nya Golf Alltrack med 4MOTION fyrhjulsdrift och offroad-look debuterar också.

Korta fakta:

  • Nya Golf Sportscombi och Golf Alltrack har en design som baseras på den nya, åttonde generationen av Golf
  • Lanseras med effektiva motorer och omfattande standardutrustning inklusive många komfort- och assistanssystem
  • Den nya generationen är 66 mm längre än föregångaren, benutrymmet bak har förbättrats avsevärt och bagageutrymmets volym har blivit större
  • Ny Golf Alltrack med 4MOTION fyrhjulsdrift och specifik utrustning med offroad-look gör också sin debut
  • I Sverige startar försäljningen av de första motoralternativen under september

Ett större tillgängligt utrymme, en omfattande standardutrustning och nya effektiva drivlinor med mildhybrid- och dubbeldoseringsteknik kännetecknar den nya generationen av Golf Sportscombi.

– Som en kompakt, rymlig modell har Golf Sportscombi redan gjort intryck på mer än tre miljoner kunder sedan sin debut 1993. Den nya generationen inspirerar med sin design och med den mest avancerade förarmiljön i sitt segment tar den ett stort steg mot digitalisering, säger Jürgen Stackmann, styrelsemedlem för märket Volkswagen med ansvar för försäljning.

– Dessutom får den höga poäng för effektiv förbrukning, maximal säkerhet och betydligt mer utrymme – den perfekta familjebilen. De som letar efter något mer sportigt kommer att älska nya Golf Alltrack. Som en korsning mellan Golf Sportscombi och en SUV erbjuder den en perfekt kombination av utrymme, innovation och körglädje, även bortom asfalterade vägar tack vare dess fyrhjulsdrift, fortsätter Stackmann.

Tilltalande exteriör

I jämförelse med sin föregångare har den exteriöra designen på nya Golf Sportscombi blivit mer entydig och dynamisk. Fronten visar tydligt sin nära relation till nya Golf, men längre bak visar bilen sin typiska särprägel med en taksektion som sluttar bakåt samt en vinklad bakruta.

Den nya generationen är 4 633 mm lång, vilket är en ökning med 66 mm jämfört med sin föregångare. Axelavståndet är nu 2 686 mm (+66 mm), vilket också ger en tydligare skillnad jämfört med halvkombiversionen av Golf som har ett axelavstånd på 2 627 mm. Denna ökning av längden förändrar proportionerna och gör att Golf Sportscombi verkar mer långsträckt och plattare. Strålkastarna och bakljus har alltid LED-teknik.

Rymlig interiör

Den ökade yttre längden och det längre axelavståndet gynnar interiören i Golf Sportscombi. Fem passagerare kan rymmas bekvämt i bilen eftersom det extra axelavståndet används nästan helt för interiören. Den inre längden har ökat med 48 mm till 1 798 mm. Eftersom benutrymmet därmed också ökar med 48 mm har det extra utrymmet en särskilt märkbar positiv effekt, särskilt bak.

Passagerare kan förvara sitt bagage i ett generöst dimensionerat bagageutrymme. Vid packning upp till baksätets ryggstöd erbjuder det 611 liter förvaringsutrymme, vilket är 6 liter mer jämfört med föregångaren. Med baksätet nedfällt ökar volymen till 1 642 liter, en ökning med 22 liter. Om båda händerna är upptagna med shoppingpåsar eller bagage kan den elektriskt manövrerade bakluckan (tillval) alternativt öppnas med hjälp av en sensorstyrd öppnare. En fotrörelse framför bilens bakre stötfångare är allt som krävs.

Nya drivsystem ger bränsleeffektivitet

Ta eTSI med 48 V-teknik och 7-växlad dubbelkopplingsväxellåda som exempel: en 48 V remdriven startgenerator, ett 48 V litiumjonbatteri och TSI-motorn går samman och bildar ett mildhybridsystem. Den största fördelen med nya eTSI är en betydligt lägre förbrukning eftersom Golf Sportscombi stänger av den turboladdade bensinmotorn med direktinsprutning när det är möjligt för frirullning. I detta läge genereras inte några lokala utsläpp.

Av denna anledning har alla eTSI-motorer parats ihop med en automatisk dubbelkopplingsväxellåda (7-växlad DSG) som standard. Utan DSG skulle den omärkbara övergången mellan frirullning och TSI-motorn inte vara möjlig. Dessutom växlar DSG mycket ekonomiskt för att därmed också spara energi.

Innovativa TDI-motorer kommer också finnas tillgängliga för Golf Sportscombi. Tekniken dubbeldosering – dubbel AdBlue®-injektion med två SCR-katalysatorer (Selective Catalytic Reduction) minskar kväveoxidutsläppen (NOx) avsevärt.

Nya utrustningsnivåer och omfattande standardutrustning

Utrustningsnivåerna för Golf Sportscombi är på den svenska marknaden samma som på vanliga Golf. Över grundmodellen ”Golf” kommer den att erbjudas i utrustningsnivån ”R-Line”. Grundmodellens standardutrustning inkluderar exempelvis filhållningsassistenten Lane Assist, närområdesövervakningen Front Assist inklusive autobroms med fotgängarigenkänning och en funktion som bromsar ner bilen om man är på väg att svänga in vänster på en annan väg samtidigt som man får möte, XDS elektronisk differentialspärr, Car2X trafikvarningsassistent, Keyless Go (bekväm startfunktion utan nyckel) och helljusassistent.

Alltid som standard i bilens interiör är Digital Cockpit Pro (digitala instrument), ett infotainmentsystem med 8,25-tums pekskärm och onlineanslutning, We Connect och We Connect Plus onlinetjänster och -funktioner, multifunktionsratt, Air Care Climatronic automatisk luftkonditionering och ett Bluetooth-telefongränssnitt.

Bland tillvalen finns Travel Assist med assisterad körning upp till 210 km/h och IQ.LIGHT LED-Matrix-strålkastare.

Nya Golf Alltrack

Den andra generationen av Golf Alltrack kommer också att lanseras tillsammans med nya Golf Sportscombi. Som en så kallad crossover mellan Golf Sportscombi och SUV-världen har nya Golf Alltrack 4MOTION fyrhjulsdrift som standard, ökad markfrigång, en offroad-look inklusive specifika stötfångare och en anpassad interiör.

Med denna utrustning är Golf Alltrack en riktig allroundbil också bortom asfalterade vägar och tack vare fyrhjulsdriften är den lämplig som dragbil med en maximal släpvagnsvikt på 2 000 kg. I alla andra avseenden motsvarar nya Golf Alltrack tekniskt nya Golf Sportscombi.

Framgångsrik modell

Golf Sportscombi har varit en permanent del i Golf-programmet sedan 1993 med cirka tre miljoner sålda bilar. Hittills har totalt fem generationer av modellen lanserats, var och en baserad på halvkombiversionen av respektive Golfgeneration. Modellen produceras för närvarande på Wolfsburg-anläggningen i Tyskland.

Den svenska marknaden

De första motoralternativen av nya Golf Sportscombi kommer att släppas för beställning under september. Mer detaljer om det svenska motorprogrammet och priser kommer i samband med säljstarten. Golf Alltrack släpps för beställning i slutet av året.

Den svenska premiären av Golf Sportscombi och Golf Alltrack planeras till efter årsskiftet.

Ladda ned pressreleasen som PDF

Nya Golf Sportscombi har vuxit med 66 mm på längden.

Ladda ned bild

Golf Sportscombi har sålts i cirka tre miljoner exemplar sedan 1993.

Ladda ned bild

Golf Sportscombi i R-Line-utförande.

Ladda ned bild

Bagageutrymmet har blivit större.

Ladda ned bild

Bagageutrymmet erbjuder nu 611 liter (+6 liter).

Ladda ned bild

Med baksätet nedfällt ökar volymen till 1 642 liter (+22 liter).

Ladda ned bild

Den ökade yttre längden och längre axelavstånd ger mer utrymme invändigt.

Ladda ned bild

Digital Cockpit Pro med digitala instrument är standard.

Ladda ned bild

Även Golf Sportscombi kommer med mildhybridsteknik.

Ladda ned bild

Den andra generationen av Golf Alltrack.

Ladda ned bild

Med 4MOTION fyrhjulsdrift som standard.

Ladda ned bild

Golf Alltrack har en maximal släpvagnsvikt på 2 000 kg.

Ladda ned bild

Golf Alltrack har högre markfrigång jämfört med Golf Sportscombi.

Ladda ned bild

Interiören i Golf Alltrack.

Ladda ned bild